onsdag den 21. juni 2017

Er du med i en sekt?



Er du i en spirituel gruppe? Er du lidt i tvivl om det egentlig er helt sundt, det der foregår?

Har du været på en workshop, hvor du syntes at nogle af metoderne virkede...mistænkelige?

Har du bare en fornemmelse, at der er noget galt i dit spirituelle miljø?

Så læs videre! Det er nemlig meget mere almindeligt end du tror, at der kan opstå gurudyrkelse og hjernevask. Sekter begynder i spændende, eksperimenterende miljøer, hvor alt føles godt og rigtigt, og metoderne virker transcenderende og personligt transformerende. I’s all fun and games – and then the screaming starts!


Råb vagt i gevær, når:

  • En eller flere lærere bliver dyrket som en guru. Gurudyrkelse af en karismatisk leder eller lærer kan betyde at gruppen får en hierarkisk struktur, hvor dem, der sidder tæt på lederen har meget magt, og dem, som er i bunden af pyramiden, er stik-i-rend-drenge, pakæsler, sexslaver og lignende.

  • Du ikke kan få svar på dine spørgsmål, eller du bliver bedt om ikke at stille dem. I en sund gruppe eller forening bør spørgsmål være velkomne, og hvis der ikke er et svar på rede hånd, bør der søges på det, så det kan besvares.

  • Du ikke kan finde en rigtig forklaring på, hvad gruppen egentlig laver, hvad den vil, hvad formålet, visionen er – på hjemmesiden, blandt deltagerne, på Facebook. Når formålet er uklart, er der grund til at råbe vagt i gevær, fordi et uklart formål spiller sammen med en lignende uklarhed i deltagernes mentale set-up. Og det giver mulighed for at en særligt karismatisk lærer eller deltager kan overtage styringen. Og så har vi balladen.

  • Når der er en eksalteret stemning i gruppen, som du bliver opfordret til at være en del af, uden at du rigtig ved, hvad det er du skal være begejstret over. Hvis alle er begejstrede, undtagen dig, er det ikke nødvendigvis fordi du er en lyseslukker. Måske er du rent faktisk den eneste, der beholder benene på jorden og kontakten til den sunde fornuft.

  • Hvis du under en workshop eller retreat finder ud af, at det ikke lige er dig, og du gerne vil forlade stedet. Og lærerne eller nogle af de andre deltagere – måske flere på én gang – trænger dig op i en krog og forsøger at overtale dig til at blive. En klassisk sektmetode. Jo mere de kan overtale dig til at blive, desto nemmere bliver det at overtale dig til alt muligt andet.

  • Når du bliver bedt om ikke at omtale gruppens aktiviteter for dine venner og familie – for de vil alligevel ikke kunne forstå det. Endnu en klassiker. Du er udvalgt! Du er med i en eksklusiv klub! Du er indviet! Og så du smaddernem at manipulere bagefter.

  • Når gruppens deltagere lægger videoer eller personlige blogposts ud på nettet, hvor de lovpriser gruppens aktiviteter og opfordrer nye mennesker til at deltage – og du STADIG ikke kan gennemskue hvad gruppens virkelige formål er. For h******, guruer! Hvis I ikke ved, hvad det er I underviser i, så vent dog med at undervise, til I finder ud af det!

  • Når du hører udsagn som ”Kan du høre dit indre kald?” eller du bliver opfordret til at handle på en eller anden uklar spirituel impuls eller på anden måde bliver lokket med udsagn om succesfulde læreres undervisning i et eller andet system, som du ikke kan finde klar viden om. Det vigtigste kald, du skal lytte efter, er din sunde skepsis!

  • Når der er penge involveret.

  • Når der er sex involveret.

  • Når du bliver bedt om at forlade dit hjem og bo i gruppen.
    De tre sidste bullets er helt klassiske. Vi har set det gentagne gange gennem historien. The People´s Temple, Heavens Gate, Scientology, Faderhuset, Pinsekirken, Moonbevægelsen og mange, mange andre.

    Et rigtig godt eksempel på, hvordan en kult udvikler sig fra at være et vidunderligt spirituelt eksperiment til et galehus med sexslaver og knuste skæbner, findes i filmen Holy Hell, som findes på Netflix. Læs mere her





Ingen kommentarer:

Send en kommentar